Κρατήσεις: Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε στo τηλέφωνo 6944 572029.

Τσεπέλοβο

Το αρχοντικό Τσεπέλοβο σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρα φαντάζει σαν περήφανη αρματωσιά στην γρανιτένια οροσειρά της Τύμφης. Το Τσεπέλοβο είναι κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέλος του Ζαγορίου και είναι το μεγαλύτερο από τα 44 χωριά του. Βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου της βόρειας Πίνδου, απέχει 45 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και 120 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Απλόχερα η φύση χάρισε στον τόπο αυτό, περίσσεια κάλλη και ομορφιές και οι άνθρωποι που έζησαν εδώ συναγωνίσθηκαν την φύση στην καλλιτεχνία. Το Τσεπέλοβο διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή με πολλές δυνατότητες και επιλογές στην διαμονή, στο φαγητό και την διασκέδαση.

Περιπλανώμενοι στο χωριό πατώντας στα βήματα των γενεών που έζησαν και δημιούργησαν σε αυτόν τον τόπο θα συναντήσουμε αρχοντικά που άντεξαν στο χρόνο (αρχοντικό Ράδου νυν Βούρβου, Βολιώτη νυν Φερεντίνου, Λιάπη, Παπάζογλου, Κοντοφωτη νυν Τσουμάνη, Πράσινου νυν Κουμπή κ.α.) Λιθόκτιστοι δρόμοι (καλντερίμια), ακτινωτά διαταγμένοι συγκλίνουν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου στο παρελθόν αλλά και τώρα είναι το σημείο αναφοράς γεγονότων και κοινωνικών εκδηλώσεων όπως και το τριήμερο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο. Δεξιά της κεντρκής εκκλησίας είναι το Τσούφλειο φαρμακείο και ο τάφος του ποιητή Ιωάννου Βηλαρά. Το Τσεπέλοβο είναι γενέτειρα του Κωνσταντίνου Ράδου που υπήρξε εμπνευστής της ιδέας ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, είναι γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Αναστασίου Τσούφλη, Ιωάννη Δούμα και Γεωργίου Μπήκα, καθώς και της θεατροικογένειας Δημητρίου και Μαρίκας Κοτοπούλη.

70407189

ο Άγιος Νικόλαος...

Το εξαγωνικό καμπαναριό ύψους 16 μέτρων δεσπόζει στην πλατεία και προκαλεί τον επισκέπτη να επισκεφθεί την περίφημη κεντρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αποτελεί μνημείο της ορθοδοξίας Η εκκλησία είναι βασιλικού ρυθμού με τρούλους, ανακαινίσθηκε το 1753 και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες Καπεσοβίτες αγιογράφους. Δεν υπάρχει σπιθαμή της επιφανείας της που να μην έχει δεχθεί το χάδι του χρωστήρα των αγιογράφων και η πλούσια χρωματική ποικιλία με την στιλπνότητα των χρωμάτων έχει απλωθεί στους 12 τρούλους , τα 16 τόξα και στους τοίχους του ναού δημιουργώντας θεόπνευστες συνθέσεις, πραγματικά αριστουργήματα της ορθοδοξίας.

8677717Master

η φύση ...

Δασωμένα και γυμνά βουνάορθοπλαγιές και φαράγγιαλίμνες σε αλπικό υψόμετρο, σπάνια βλάστηση με καταφύγια ζώων υπό εξαφάνιση καθώς και περίτεχνοι παραδοσιακοί οικισμοί, αρχοντικά, εκκλησίες, μοναστήρια, βρύσες, καλντερίμια, γεφύρια νερόμυλοι χαρακτηρίζουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον καθιστώντας το Τσεπέλοβο και τα Ζαγοροχωρια ιδανικό τόπο επισκεψης για τους φυσιολάτρες, τους περιπατητές και τους φίλους της ορεινής περιπέτειας κάθε εποχή του χρόνου.

el